Jak różne kultury radzą sobie z nieuchronnością śmierci; rozmowa z zoopsychologiem Marcinem Wierzbą i emocjach zwierząt związanych z odejściem najbliższych; niskokaloryczne, zdrowe i smaczne przepisy na potrawy z dyni; dlaczego zimą warto pamiętać o warzywach i owocach; rozmowa z maratończykiem Scottem Jurkiem o bieganiu i weganizmie; jak ograniczyć zużycie energii w sezonie grzewczym; kolejne społeczeństwa wyrażają sprzeciw wobec przemysłu futrzarskiego.
Magazyn VEGE to pierwszy lifestylowy miesięcznik skierowany do świadomych i wymagających odbiorców, dbających nie tylko o siebie i swoje zdrowie, ale także o pozytywne relacje z innymi ludźmi i jakość całego otaczającego ich świata. VEGE propaguje nowoczesny, alternatywny styl życia, nie tylko wśród wegetarian. Wegetarianizm kojarzy się przede wszystkim z dietą, ale dla wielu osób to również sposób myślenia, a co za tym idzie, życia. W związku z tym pismo zapewnia dawkę rzetelnych informacji dotyczących zdrowia i żywienia, prezentuje w przystępnej formie idee leżące u podstaw tego ruchu, przedstawia gwiazdy i autorytety, którym ten światopogląd jest bliski, a także daje rady przydatne w codziennym życiu.