e-Kiosk.pl - Czas Wina 9/2019

czytaj

Czas Wina

9/2019 (21.10.2019)

Liczba stron: 60

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
12.90 zł 12.90 zł

Wybierając prenumeratę w eKiosk, oszczędzasz 13% w porównaniu do ceny z okładki

135,00 zł

Opis

Ból głowy to stara jak świat wymówka stosowana celem wymigania się od cielesnych igraszek. Kto by przypuścił, że w XXI wieku coraz częściej służyć będzie uchylaniu się przed… kolejnym kieliszkiem wina? I nie chodzi bynajmniej o równie stary jak świat ból głowy dnia następnego. Chodzi o ból, który zjawia się niemal natychmiast, psując całą przyjemność smakowania najwybitniejszych nawet win. Szczególnie tych czerwonych i musujących. Do niedawna dość enigmatycznie mówiono o nim „red wine headache” (RWH) – dziś wydaje się przesądzone, że odpowiada zań dotykająca już kilku procent społeczeństwa upośledzona tolerancja histaminy (HIT). Niżej podpisany ma pecha wpisywać się w te kilka procent, co zważywszy na charakter jego zatrudnienia życia nie ułatwia… I stąd w niniejszym zeszycie HITowi poświęcamy szczególną uwagę, piórem Joanny Boetzel wyjaśniając, ki czort.
Po wina zaś w listopadzie wyruszyliśmy aż do Kalifornii, konkretnie do hrabstwa Monterey, znanego być może Państwu z serialu Wielkie kłamstewka (niżej podpisanemu nie znanego, wieczorne bóle głowy nie sprzyjają śledzeniu seriali). Jest zatem okazja spróbować pięknie owocowych cabernetów, merlotów i chardonnay, choć kto wie, czy rodzinie Scheidów najlepiej nie wychodzą pinot noir?
Pośród zaś innych ciekawych tekstów numeru polecam tym razem szczególnie iście detektywistyczne peregrynacje Irka Wisa po wschodniej Krecie w poszukiwaniu pewnego niemal już zapomnianego wina z zachodniej Krety. Jakie to wino? Poczytajcie sami!
Z serdecznością
Michał Bardel

„Czas Wina” to największy magazyn winiarski w Polsce wydawany od 2001 roku. Czytelnikami są osoby, które cenią dobre wino i chcą poszerzać wiedzę o nim. To nie tylko znawcy i koneserzy, ale także ci, którzy dopiero wkraczają w fantastyczny świat wina. Oprócz win i prezentacji regionów winiarskich, które odwiedzili nasi dziennikarze, przedstawiamy także wiele propozycji kulinarnych, porad sommelierskich i artykułów enologicznych.
Stałe działy „Czasu Wina”:
– regiony winiarskie, najważniejsze obszary uprawy winnej latorośli na świecie i wytwarzane tam najlepsze i najciekawsze wina świata,
– sławni ludzie związani z winem,
– kulinaria czyli wyzwania doboru wina do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
– kultura wokół kieliszka, interesujące filmy, książki, postacie ze świata kultury związane z winem,
– bedeker – przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach różnych miast Polski i świata.
Długoletnim redaktorem naczelnym, a obecnie senior editorem jest Wojciech Gogoliński, założyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uznany na międzynarodowym forum juror konkursów winiarskich, znawca win i autor wielu publikacji poświęconych winom i szlachetnym alkoholom.
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine” – biblii wszystkich winomanów. Swoje felietony publikują na naszych łamach również inne znane postacie winiarskiego świata: Eric Boschman, Hugh Johnson, Piotr Adamczewski i wielu innych.
Zapraszamy do lektury!

czytaj więcej zwiń opis