e-Kiosk.pl - Kuchnia 12/2015

czytaj

Kuchnia

12/2015 (19.11.2015)

Liczba stron: 132

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
7.90 zł

Opis

Co się dzieje w grudniu; przebój listopada – suszone śliwki; Rafał Niewiarowski, szef kuchni restauracji Dym na Wodzie w Ustce; robimy domową masę makową, a z niej m.in. leguminę z cytrusami, marmurkowe ciasto serowe, torcik i drożdżowe różyczki; boczniaki na wigilię serwuje Marta Dymek; comber z jelenia według Kucharza Roku 2014; ciasteczka na choinkę; karp smażony i faszerowany; Szwecja na gwiazdkę; podrobów powrót do łask; restauracje, bary i kawiarnie, do których warto zajrzeć; Tomasz Karamon na tropie bardzkich pierników; o włoskich kluskach z chłopskim rodowodem pisze Tessa Capponi-Borawska; z Rene Redzepim, szefem kopenhaskiej Nomy, jednej z najlepszych restauracji na świecie, rozmawia Aga Kozak; Ludwik Lewin o francuskich ostrygach; Zosi Różyckiej ciastka z porzeczkami i białą czekoladą; Ewa Wieleżyńska – najlepsze wina na polskim; Marek Bieńczyk i Tadeusz Pióro o migdałach; Łukasz Łuczaj o tym, co można ugotować z kłącza, nasion i kwiatu lotosu; spiżarnia – galgant; zakupy spożywcze oraz gadżety na święta; Łukasz Klesyk o tym, co pito w dawnych polskich karczmach; kafle z Ublika Justyny Góreckiej. Dodatek: Zeszyt z przepisami na dania wigilijne.

„Kuchnia” to magazyn dla smakoszy, ceniących oryginalne przepisy kulinarne, zainteresowanych zwyczajami kulinarnymi w różnych zakątkach świata i decydujących się na eksperymenty w kuchni. Dwumiesięcznik ukazuje się od stycznia 1995 roku; jego średni nakład wynosi 39 tys. egzemplarzy (ZKDP, 2008). Od wydania 3/09 pismo zyskało nową, dynamiczną szatę graficzną.

Inspirujące pomysły na przygotowanie oryginalnych potraw znajdują się też w serwisie internetowym pisma i portalu Gazeta.pl – Ugotuj.to.

czytaj więcej zwiń opis