Nowości, trendy, informacje; rozgrzewające dania z chilli, imbirem, kardamonem, cynamonem, gałką muszkatołową i zielem angielskim; congee ryżowe z orzechami, natką i miodem na dobry początek; Sang-Hoon Degeimbre, szef kuchni belgijskiej restauracji L’Air du Temps i jego kuchnia bazująca na roślinnych destylatach; pierogi według Marty Dymek – z soczewicą i żurawiną; koncentraty bulionowe; karnawałowe fondue party z francuskim kucharzem Davidem Gaboriaud; do wygrania Thermomix; o włoskim karnawale ze świniobiciem opowiada Tessa Capponi-Borawska; opowieść o niezwykłym życiu prof. Stanisława Bergera, współautora i redaktora „Kuchni polskiej”; kulinarne oblicze stolicy Peru odkrywa Agnieszka Bielecka; z szefami kuchni Aleksandrem Baronem i Pawłem Suwałą, którzy właśnie wydali wspólną książkę, rozmawia Monika Jankowska-Kapica; Ludwik Lewin o świątecznym obżarstwie; Ewa Wieleżyńska – rioja; Marek Bieńczyk i Tadeusz Pióro o targach rybnych; Łukasz Łuczaj o owocach róży; Zosi Różyckiej tarta czekoladowa z karmelizowanymi bananami; bok choy; zakupy spożywcze oraz gadżety na sylwestra; Łukasz Klesyk o nowych polskich wódkach; koronki Willow Hand Made; sok z buraka.
DODATEK: zeszyt z przepisami na kluski.
„Kuchnia” to magazyn dla smakoszy, ceniących oryginalne przepisy kulinarne, zainteresowanych zwyczajami kulinarnymi w różnych zakątkach świata i decydujących się na eksperymenty w kuchni. Dwumiesięcznik ukazuje się od stycznia 1995 roku; jego średni nakład wynosi 39 tys. egzemplarzy (ZKDP, 2008). Od wydania 3/09 pismo zyskało nową, dynamiczną szatę graficzną.
Inspirujące pomysły na przygotowanie oryginalnych potraw znajdują się też w serwisie internetowym pisma i portalu Gazeta.pl – Ugotuj.to.
czytaj więcej
zwiń opis