Ciastka jabłkowe w przezroczystym papierze ryżowym; knajpki przy krajowej siódemce; karmel, orzechy i czekolada jako remedium na listopadowe smutki; najlepsze polskie sery zagrodowe; ideał indyka na Dzień Dziękczynienia; dlaczego najlepsi kucharze świata gotują na Suwalszczyźnie; rozmowa z Thomasem Bühnerem, szefem trzygwiazdkowej restauracji La Vie w Osnabrück.
„Kuchnia” to magazyn dla smakoszy, ceniących oryginalne przepisy kulinarne, zainteresowanych zwyczajami kulinarnymi w różnych zakątkach świata i decydujących się na eksperymenty w kuchni. Dwumiesięcznik ukazuje się od stycznia 1995 roku; jego średni nakład wynosi 39 tys. egzemplarzy (ZKDP, 2008). Od wydania 3/09 pismo zyskało nową, dynamiczną szatę graficzną.
Inspirujące pomysły na przygotowanie oryginalnych potraw znajdują się też w serwisie internetowym pisma i portalu Gazeta.pl – Ugotuj.to.