Przepis na świąteczny piernik od prababci; białe święta na Islandii; czym zastąpić barszcz i ćwikłę na wigilijnym stole; z czym jeść i jak przyrządzać foie gras; jak wydać wigilijną kolację i nie zwariować; Bartosz Budnik z restauracji Romantyczna przyrządza gęś; bouillabaisse – czyli słynna zupa rybna z okolic Marsylii; karmelizowany melon z czekoladą i gruszkami; nowa moda serwowania koniaku i łączenia go z jedzeniem.
„Kuchnia” to magazyn dla smakoszy, ceniących oryginalne przepisy kulinarne, zainteresowanych zwyczajami kulinarnymi w różnych zakątkach świata i decydujących się na eksperymenty w kuchni. Dwumiesięcznik ukazuje się od stycznia 1995 roku; jego średni nakład wynosi 39 tys. egzemplarzy (ZKDP, 2008). Od wydania 3/09 pismo zyskało nową, dynamiczną szatę graficzną.
Inspirujące pomysły na przygotowanie oryginalnych potraw znajdują się też w serwisie internetowym pisma i portalu Gazeta.pl – Ugotuj.to.