Kasza gryczana to dużo więcej niż dodatek do mięsa – u nas w daniach na wytrawnie i na słodko; banany, pasternak, mrożony groszek, orzechy włoskie i rukiew wodna – co z tego ugotuje Dominika Wójciak; Marty Dymek sposób na ryż i fasolę; Daniel Myśliwiec, szef kuchni krakowskich restauracji Zazie Bistro i Karakter; gotujemy po brazylijsku, m.in. fasolowe bułeczki z krewetkami i deser kokosowy; domowe masło – porady Pawła Zasławskiego; śledziowe młodziaki; wypieki na bazie domowego budyniu – jaglanego, czekoladowego i waniliowego; sernik według Mariety Mareckiej; kraina 1001 tadżinów – relacja z kulinarnej podróży po Maroku; smaki przywiezione z Durbanu; 48 godzin w Atenach; historia – najsłynniejsze trucizny; trudne życie wegewinomana; mealsharing – jak działają platformy internetowe łączące gotujących gospodarzy z ich gośćmi; felieton Marka Bieńczyka i Tadeusza Pióro; felieton Łukasza Łuczaja – lepnica i nie tylko; wywiad z Ewą Voelkel-Krokowicz, poznańską restauratorką łączącą gastronomiczny biznes z designem, kulturą i edukacją; wywiad z Beatą Szmydki, stylistką kulinarną o trendach w dekorowaniu jedzenia; ZESZYT Z PRZEPISAMI – obiady w 30 minut.
„Kuchnia” to magazyn dla smakoszy, ceniących oryginalne przepisy kulinarne, zainteresowanych zwyczajami kulinarnymi w różnych zakątkach świata i decydujących się na eksperymenty w kuchni. Dwumiesięcznik ukazuje się od stycznia 1995 roku; jego średni nakład wynosi 39 tys. egzemplarzy (ZKDP, 2008). Od wydania 3/09 pismo zyskało nową, dynamiczną szatę graficzną.
Inspirujące pomysły na przygotowanie oryginalnych potraw znajdują się też w serwisie internetowym pisma i portalu Gazeta.pl – Ugotuj.to.
czytaj więcej
zwiń opis