e-Kiosk.pl - Kuchnia 6/2018

czytaj

Kuchnia

6/2018 (22.05.2018)

Liczba stron: 116

Dostępne na:

 
Pojedyncze wydanie
9.00 zł

Opis

Wiesław Bober, szef restauracji Wzorcownia przy Fabryce Wełny Hotel & Spa w Pabianicach; tradycje kulinarne Poznania – lokale z kuchnią wielkopolską; Jarmiła Rybicka i Piotr Matkowski o Kuchni Konfliktu, w której gotują uchodźcy; bób – w falafelach, kopytkach, tarcie z kozim serem, z pieczarkami pod kruszonką oraz w marynacie; truskawki, zielone szparagi, awokado, mięta i nasiona chia – co ugotuje Dominika Wójciak; Marta Dymek miksuje koktajle na bazie mleka roślinnego; rzodkiewki marynowane i pieczone Szymona Kubickiego; swojski biszkopt z galaretką i truskawkami oraz wykwintne babeczki według Mariety Mareckiej; grillowanie pstrąga; pamiątki z urlopu – wegetariańskie dania inspirowane wakacjami na Sri Lance; jak wykorzystać pulpy warzywne po wyciskaniu soków; z czym do pudła – babeczki truskawkowe, sałatka tabbouleh, chłodnik, młode ziemniaki i szparagi; kuchnia pachnąca lawendą – relacja z kulinarnej podróży po Prowansji; zgniły rekin i inne islandzkie przysmaki; Indie – kuchnia bogów dla ludzi; 48 godzin w Porto; weekend w Polsce – Żuławy; jadło monarchów – w czym gustował Ludwik XIV, a jakie danie wymyślił Stanisław Leszczyński; spanna i gorzki ryż – felieton Tomasza Prange-Barczyńskiego; jadalne kwiaty z Ogrodnictwa Lawenda w Gdańsku Oruni; Marek Bieńczyk i Tadeusz Pióro – oliwki, umiar i wyjątek; wywiad z Carlo Petrinim, założycielem ruchu Slow Food o niemarnowaniu żywności; DODATEK – KUCHNIA ZDROWIE.

„Kuchnia” to magazyn dla smakoszy, ceniących oryginalne przepisy kulinarne, zainteresowanych zwyczajami kulinarnymi w różnych zakątkach świata i decydujących się na eksperymenty w kuchni. Dwumiesięcznik ukazuje się od stycznia 1995 roku; jego średni nakład wynosi 39 tys. egzemplarzy (ZKDP, 2008). Od wydania 3/09 pismo zyskało nową, dynamiczną szatę graficzną.

Inspirujące pomysły na przygotowanie oryginalnych potraw znajdują się też w serwisie internetowym pisma i portalu Gazeta.pl – Ugotuj.to.

czytaj więcej zwiń opis