Modne drinki – czyli najnowsze trendy w amerykańskiej miksologii; kulinarne propozycje sylwestrowo-karnawałowe; jak dobrze przyrządzić topinambura, salsefię, pietruszkę i selera; ciasta i desery z kokosem; przegląd maszyn do parzenia kawy; opowieść o włoskich futurystach, perfumach w kawie i prześladowaniu makaronu; jak smakują kasztany wodne i jak je przyrządzać; zimowe ciasto z białą czekoladą.
„Kuchnia” to magazyn dla smakoszy, ceniących oryginalne przepisy kulinarne, zainteresowanych zwyczajami kulinarnymi w różnych zakątkach świata i decydujących się na eksperymenty w kuchni. Dwumiesięcznik ukazuje się od stycznia 1995 roku; jego średni nakład wynosi 39 tys. egzemplarzy (ZKDP, 2008). Od wydania 3/09 pismo zyskało nową, dynamiczną szatę graficzną.
Inspirujące pomysły na przygotowanie oryginalnych potraw znajdują się też w serwisie internetowym pisma i portalu Gazeta.pl – Ugotuj.to.