Cannoli, czyli sycylijskie rurki z kremem; Luc Olivier, cukiernik z Lille, uczy, jak zrobić czekoladowe pralinki; przepisy kuchni Nowego Orleanu; kuchnia w ogniu – przewodnik po flambirowaniu; Tomek Woźniak piecze bajgle i przekłada je różnymi pysznościami; urządzenia, drobiazgi i gadżety do kuchni; prof. Jarosław Dumanowski o tym, jak urządzić magnackie wesele w poście i dlaczego bóbr jest rybą; o sympatycznych owcach wrzosówkach z gospodarstwa państwa Ruschilów; Szymon Szlendak uczy, jak przygotować potrawkę z królika; jak zrobić sorbet pomarańczowo-miodowy na chilijskim gewürztraminerze; olej rydzowy – myślicie, że tłoczy się go z grzybów; Ewa Wieleżyńska o fałszowaniu wina; Łukasz Klesyk o rumach; placek cynamonowy z jabłkami.
„Kuchnia” to magazyn dla smakoszy, ceniących oryginalne przepisy kulinarne, zainteresowanych zwyczajami kulinarnymi w różnych zakątkach świata i decydujących się na eksperymenty w kuchni. Dwumiesięcznik ukazuje się od stycznia 1995 roku; jego średni nakład wynosi 39 tys. egzemplarzy (ZKDP, 2008). Od wydania 3/09 pismo zyskało nową, dynamiczną szatę graficzną.
Inspirujące pomysły na przygotowanie oryginalnych potraw znajdują się też w serwisie internetowym pisma i portalu Gazeta.pl – Ugotuj.to.
czytaj więcej
zwiń opis