Radicchio – owalna cykoria i jej okrągły krewniak radicchio mają wyrazisty, gorzkawy smak – solo raczej trudne do polubienia, za to w połączeniu z serami, warzywami i owocami, potrafią oczarować; pan na Solcu – krew, szpik i rybia skóra, czyli kuchnia Aleksandra Barona; st. Patrick's Day – zielona impreza w irlandzkim stylu; Anthony Bourdain – jedzenie jest tak ważne jak seks czy muzyka i lepsze niż futbol; remanent czyli wiosenne porządki – nadszedł czas na szeroko pojęty przegląd spiżarni i zamrażarki, tutaj kryją się prawdziwe skarby i niespodzianki - mniej lub bardziej przyjemne; awokado deserowo – u nas nazywa się je smaczliwką, bo dobre – często słyszy się też nazwę alligator pear, bo skórę ma podobną – Aztekom zaś kojarzyło się fizjologicznie i po męsku, słowo ahuacatl oznacza również jądra.
„Kuchnia” to magazyn dla smakoszy, ceniących oryginalne przepisy kulinarne, zainteresowanych zwyczajami kulinarnymi w różnych zakątkach świata i decydujących się na eksperymenty w kuchni. Dwumiesięcznik ukazuje się od stycznia 1995 roku; jego średni nakład wynosi 39 tys. egzemplarzy (ZKDP, 2008). Od wydania 3/09 pismo zyskało nową, dynamiczną szatę graficzną.
Inspirujące pomysły na przygotowanie oryginalnych potraw znajdują się też w serwisie internetowym pisma i portalu Gazeta.pl – Ugotuj.to.
czytaj więcej
zwiń opis