Jedz jabłka – polskie jabłka stały się ostatnio podmiotem wielkiej międzynarodowej polityki, akcja #JedzJabłka na złość Putinowi zatacza coraz szersze kręgi; marcepan, zrób go sam – przez wieki uważano go za towar luksusowy, cukiernicy prześcigali się w tworzeniu marcepanowych figurek i wymyślnych wypieków – dziś przemysłowo wytwarzany marcepan niewiele ma wspólnego z tym dawnym, robionym tylko z cukru i migdałów; owoc upłynniony, soki i cydry z Manufaktury Maurera – w Zarzeczu w gminie Łącko Krzysztof Maurer już od 12 lat tłoczy swoje słynne soki, są też zacne destylaty, cydry i wina owocowe, wszystko to tworzy z pasji do tradycyjnego sadownictwa i starych odmian owoców.
„Kuchnia” to magazyn dla smakoszy, ceniących oryginalne przepisy kulinarne, zainteresowanych zwyczajami kulinarnymi w różnych zakątkach świata i decydujących się na eksperymenty w kuchni. Dwumiesięcznik ukazuje się od stycznia 1995 roku; jego średni nakład wynosi 39 tys. egzemplarzy (ZKDP, 2008). Od wydania 3/09 pismo zyskało nową, dynamiczną szatę graficzną.
Inspirujące pomysły na przygotowanie oryginalnych potraw znajdują się też w serwisie internetowym pisma i portalu Gazeta.pl – Ugotuj.to.
czytaj więcej
zwiń opis