Maia Sobczak zaczyna od porządków w spiżarni, a kończy nad miską jaglanki; Martin Gimenez Castro, szef kuchni warszawskiej restauracji Salto; przepisy na krem z porów z groszkiem ptysiowym, ptysie z jajkami przepiórczymi i kawiorem, eklerki z matchą, churros oraz ciastka Paris-Brest; Ludwik Lewin o hotelowych śniadaniach; sposób na życie, zdrowie w płynie – olej rydzowy; kulinarny karnet Tessy o włoskim świniobiciu i przysmakach ze świeżej wieprzowiny opowiada Tessa Capponi-Borawska.
Dodatki: Przepisy na tłusty czwartek.
„Kuchnia” to magazyn dla smakoszy, ceniących oryginalne przepisy kulinarne, zainteresowanych zwyczajami kulinarnymi w różnych zakątkach świata i decydujących się na eksperymenty w kuchni. Dwumiesięcznik ukazuje się od stycznia 1995 roku; jego średni nakład wynosi 39 tys. egzemplarzy (ZKDP, 2008). Od wydania 3/09 pismo zyskało nową, dynamiczną szatę graficzną.
Inspirujące pomysły na przygotowanie oryginalnych potraw znajdują się też w serwisie internetowym pisma i portalu Gazeta.pl – Ugotuj.to.