Co się dzieje w lipcu; czarne porzeczki – polski owoc eksportowy w wegańskich przekąskach i deserach; Maia Sobczak o lipcowym lenistwie na wsi i letnich smakach zaklętych w owocowej zupie; tradycyjne tureckie potrawy w nowoczesnym wydaniu; pieczenie kruchego placka agrestowego i tartaletek z chorizo; ogrodowe przyjęcie w bliskowschodnim stylu; szynka z dzika według Kucharza Roku 2014; spotkanie z czytelnikami na pikniku Agory; chłodnik z botwiny na jogurcie; jak Maxime de la Falaise kształtowała gusty Europejczyków i Amerykanów; Zosi Różyckiej ciasto czekoladowe z figami; Stambuł – mozaika smaków; restauracje, bary i kawiarnie, do których warto zajrzeć; miejska pszczoła daje radę – miód z warszawskich pasiek jest pyszny; Marek Bieńczyk i Tadeusz Pióro o wyższości jogurtu z mleka owczego nad innymi jogurtami; Niels Stokholm – kapłan z widłami; summer pudding – klasyku kuchni angielskiej; Ewa Wieleżyńska – riesling; Łukasz Łuczaj przekonuje, że gołąbki można zawinąć nawet w liście chrzanu i kaczeńca; Ludwik Lewin o kuchni książąt i królów; schab złotnicki; achiote – przyprawa z Ameryki Południowej; nowości spożywcze i gadżety do letniej kuchni; Łukasz Klesyk o alkoholach do drinków; napoje Claps.
„Kuchnia” to magazyn dla smakoszy, ceniących oryginalne przepisy kulinarne, zainteresowanych zwyczajami kulinarnymi w różnych zakątkach świata i decydujących się na eksperymenty w kuchni. Dwumiesięcznik ukazuje się od stycznia 1995 roku; jego średni nakład wynosi 39 tys. egzemplarzy (ZKDP, 2008). Od wydania 3/09 pismo zyskało nową, dynamiczną szatę graficzną.
Inspirujące pomysły na przygotowanie oryginalnych potraw znajdują się też w serwisie internetowym pisma i portalu Gazeta.pl – Ugotuj.to.
czytaj więcej
zwiń opis